ENDAH

The existing 3000sqft house was originally built circa mid 70’s as a single residential unit set amidst a relatively vast land. The plot was somehow pentagonal shaped and sits on a slope. The scale of the vegetation has overgrown the scale of the architecture through the years; and we’d consider that to be advantageous.

In this design, the paradox was to remain the characteristics of the vast open areas, with the architecture being overlooked by tall trees; at the same time to gain new built-up footprint in order to contain new programs and functions.

It has been decided by us in the early stages that the original house shall be retained as it is deemed perfectly usable once reconfigured. However, common spaces that were once adequately sized are now considered underendowed. These spaces were summarized as the “high-ceiling” living room, sizeable master bedroom, guest room(s) and garage; all of them exemplifying spatial vocabularies that were not coined in the 70’s. Hence the above new programs are housed in a group of newly designed blocks that are attached as annexes to the original building.

Two distinct annexes are carefully positioned against the original building. The front annex contains the garage, entrance foyer and living room. The planning of this block is deliberately rectilinear to form a wall-like visual barrier to the gardens from external views, thus the vast garden will only unravel upon entering the house. The rear annex houses the master’s room and is perched over a higher terrain overlooking back into the main garden. The new spaces would thrust towards the perimeter and fringe with the foliage. Collectively, the figure ground of the house would become a clustered complex, held together by a series of patios, pathways and bridges.

Ideally, the house would continue to evolve and to be adapted with new additions. The architecture is planned such that they are robust and would comprise an unstable mixture of parts that are held together by the original building.